تهران، سعادت آباد ، بین چهارراه سرو و میدان کتاب ، روبروی بانک صادرات ، جنب سیسمونی بهشت کودکان ، پلاک ۱۲۱ طبقه ۲

کمر درد در کودکان و نوجوانان

کمر درد در کودکان و نوجوانان امری شایع و رایج است. این بیماری تقریبا ۲۰ تا ۷۰ درصد از کودکان و نوجوانان را به خود درگیر کرده است. در بسیاری موارد کمر درد در کودکان و نوجوانان مسئله مهمی نیست. با این حال اگر درد بیشتر از یک هفته طول کشید باید کودک و یا نوجوان را جهت معاینه به کلینیک برد.

علت کمر درد در کودکان و نوجوانان و ریشه یابی درد های مربوط به کمر کار آسانی نیست. پزشک جهت محرز شدن دلایل اصلی از بیمار می خواهد اقدام به عکس برداری از کمر نماید. به هر حال هیچ دردی بدون علت نمی باشد. کمر درد در کودکان و نوجوانان نیز دلایل و علت هایی دارد که در ادامه این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.

علت های کمر درد در کودکان و نوجوانان

علت های اصلی کمر درد در کودکان و نوجوانان شامل موارد ذیل می باشند:

۱: بازی ها و یا ورزش هایی که کودکان و نوجوانان انجام می دهند دلیل اصلی کمر درد در آنان می باشد. ورزش هایی مانند ژیمناستیک که افراد مجبورند بدن خود را بیش از حد در معرض کشیدگی قرار دهند یکی از نمونه های بارز است.

ایجاد کشیدگی بیش از اندازه بدن کودکان و نوجوانان سبب بروز عارضه ای به نام اسپوند یلوزیس می شود. در نتیجه آن، مفصل بین مهره ها به راحتی آسیب پذیر می شود.

۲: انجام فعالیت های سنگین از جمله موارد دیگر است. در نتیجه آن فشار بیش از اندازه ای به پاها و کمر وارد شود یکی دیگر از دلایل و علت های کمر درد در کودکان و نوجوانان است.

۳: وجود تومور در ناحیه ستون فقرات

۴: از دیگر علت های کمر درد در کودکان و نوجوانان حمل کوله پشتی های سنگین و غیر استانداردی مدرسه می باشد. حمل کوله پشتی سنگین فشار مضاعفی را به ستون فقرات این افراد وارد می نماید.

۵: ایجاد عفونت در ستون فقرات یکی دیگر از دلایل ایجاد کمر درد در کودکان و نوجوانان است.

علائم و نشانه های کمر درد در کودکان و نوجوانان

از جمله علائم و نشانه های کمر درد در کودکان و نوجوانان عبارتند از:

  • درد های مستمر و همیشگی.
  • دردهایی که باعث بیدار شدن آنان از خواب می شوند.
  • کاهش وزن، تب و لرز.
  • احساس درد در پاها.
  • بی حسی و ایجاد ضعف در پاها.
  • ادامه دار بودن درد به مدت چندین هفته.

عوارض کمر درد در کودکان و نوجوانان

در بسیاری مواقع کمر درد در کودکان و نوجوانان موقتی بوده و عوارض خاصی را به دنبال نخواهد داشت. اما در صورتی که این درد ها مستمر و مداوم باشند ممکن است موجب خم شدن کمر فرد شود. همچنین موارد دیگر را در پی دارد:

  • ضعف شدید در تمامی اعضای بدن به خصوص اعضای پایین تنه
  • از دست دادن علاقه کودک و یا نوجوان به انجام فعالیت های ورزشی

نحوه تشخیص کمر درد در افراد مختلف توسط پزشک

آیا می دانید پزشک معالج از چه راه هایی علت کمر درد در کودکان و نوجوانان را تشخیص می دهد؟ زمانی که فرد نزد پزشک برده می شود ابتدا پزشک مبادرت به بررسی سوابق پزشکی کودک یا نوجوان می کند. در این مرحله پزشک سوالات متعددی را هم از مراجعه کننده و هم از همراه او در خصوص چگونگی ایجاد درد خواهد پرسید.

در مرحله دوم از تشخیص علت کمر درد در کودکان و نوجوانان، پزشک معاینات جسمی را از کودک آغاز می کند. سپس به دقت عضلات، استخوان ها، عصب ها و بافت های پشت کودک را مورد بررسی قرار می دهد. بررسی ستون فقرات و مهره ها جهت اطمینان از عدم بدشکلی و اختلال در مهره ها و همچنین عدم افزایش انحنای کمر صورت می گیرد.

در مرحله سوم پزشک آزمایشات متعددی را از کودک و یا نوجوان خواهد گرفت. مثلا پزشک از فرد می خواهد که به صورت دمر دراز بکشد و پاهای خود را بلند کند. به این صورت نحوه عملکرد عضلات و استخوان پاهای او را مشاهده می نماید.

مرحله چهارم مرحله بررسی وضعیت عضلات کمر و پاها است. پزشک کودک یا نوجوان را وا می دارد تا یک سری حرکات را در پیش چشمان او انجام دهد. او از این طریق می تواند میزان درد و عارضه ایجاد شده در کمر فرد را تشخیص دهد.

درمان کمر درد در کودکان و نوجوانان

انواع عکس برداری جهت تشخیص کمر درد

عکس برداری روشی است که به کمک آن میتوان اطلاعات کامل تری از وضعیت کمر درد در کودکان و نوجوانان کسب کرد. انواع مختلف عکس برداری عبارتند از:

  • اسکن استخوانی

در این روش ماده ای را به نام حاجب به درون رگ تزریق می کنند. سپس به کمک دوربین مخصوصی وضعیت جسمی بیمار را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهند. با این نوع اسکن می توان از وجود هر نوع عفونت، التهاب و یا شکستگی در ستون فقرات مطلع شد.

  • اسکن ام آر آی

اسکن ام آر آی برای تصویر برداری از بافت های نرم ستون فقرات مانند ریشه اعصاب، طناب نخاعی مورد استفاده قرار می گیرد.

  • سی تی اسکن

از سی تی اسکن جهت بررسی وضعیت ستون فقرات استفاده می شود. در این روش به کمک کامپیوتر و اشعه ایکس تصاویری سه بعدی از ستون فقرات کودکان و نوجوانان تهیه می کنند. سپس جهت تکمیل معاینات در اختیار پزشک معالج قرار می دهند.

راه های درمان کمر درد در افراد مختلف

برخی از راه های درمان کمر درد در کودکان و نوجوانان عبارتند از:

استفاده از کمپرس گرم و یا سرد

یکی از روش های درمان کمر درد است. در صورتی که کمر درد در کودکان و نوجوانان دلایل حاد و پیچیده ای نداشته باشد استفاده از کمپرس سرد پیشنهاد می شود. کمپرس گرم تا حد زیادی جهت رفع دردهای کمر سودمند و موثر می باشد.

مصرف دارو

در صورتی که درد کمر کودکان و نوجوانان با روش فوق از بین نرود پزشک متخصص برخی از داروهای غیر استروئیدی را تجویز می کند. معمولا داروهایی مانند استامینوفن، ایبوپروفن را برای این افراد تجویز می کنند تا درد های کمر را تسکین دهند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپیست به کودک و یا نوجوانی که دچار کمردرد است کمک می کند تا نحوه درست نشستن، ایستادن و راه رفتن را یاد بگیرد. اصلاح این حالت ها تا حد زیادی موجب رفع دردهای کمر این افراد خواهند شد.

تحریک الکتریکی عصب

این روش یکی از روش های موثر در درمان کمر درد در کودکان و نوجوانان است.  طی آن تحریک پذیری عصب از طریق پوست انجام می گیرد. به این صورت که  امواج خفیف الکتریکی از طریق پوست به عصب های مربوطه هدایت شده تا مانع ارسال سیگنال های درد به مغز شوند.

برای اطلاع از بهترین روش درمانی که برای شما مناسب تر است به بهترین جراح ستون فقرات مراجعه کنید که تجربه و مهارت بالایی در این زمینه دارند.

امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. شما میتوانید سوالات و تجربیات خود را در زیر این مطلب برای شما به اشتراک بگذارید.

dr-2

دکتر اشکان خاجو

دارای بورد فوق تخصصی جراحی مغز و اعصاب مدیر گروه بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان امیرالمومنین ( وابسته به دانشگاه آزاد) استادیار جراحی مغز و اعصاب بیمارستان بوعلی ( وابسته به دانشگاه آزاد) پژوهشگر بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان فیروزگر 6 سال سابقه کاری در بیمارستان خاتم االنبیا و انجام بیش از 5000 عمل جراحی موفق ستون فقرات 1396-1391

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *