در طی بارداری فقط شکم شما بزرگ نمیشود بلکه تغییرات عمدهای در بدن رخ میدهد که تعدادی از این تغییرات بعدها ممکن است منجر به ایجاد کمردرد برای شما شود، برخی از این موارد عبارتند از:
- بزرگ شدن رحم: با انبساط رحم ماهیچههای شکم ضعیف شده و فشار بیشتری به ناحیه کمر وارد میشود.
- اضافه وزن: افزایش وزن به میزان حداقل ده کیلو طی دوران بارداری طبیعی میباشد و این افزایش وزن منجر به آسیب به ماهیچهها و مفاصل شما میشود.
- تغییرات هورمونی: در طی بارداری بدن جهت آماده شدم جهت زایمان هورمونهایی را ترشح مینماید که منجر به شل شدن مفاصل و رباطها میشود تا مراحل زایمان و خروج نوزاد راحت تر انجام شود. این هورمونها پس از زایمان منجر به دردهایی در ناحیه کمر میشوند. (چند ماه پس از زایمان تاثیر این هورمونها به تدریح از بین میرود و قدرت و اسقامت عضلات کمر شما به حالت پیش از بارداری باز میگردد)
در افرادی که زایمان آنها طولانی و سخت میباشد عوارضی که بر بدن وارد میشود نیز بیشتر خواهد بود.
جدا از تمام این موارد پس از تولد نوزاد، مراقبت شبانه روزی از او و بغل کردن مداوم نوزاد، خم شدن هنگام شیر دادن و…. منجر به فشار مضاعف به عضلات و مهرهها ناحیهی کمر و گردن میشود.
بروز این دردها در دوران پس از زایمان یکی از مشکلاتی است که میتواند بسیار آزاردهنده باشد. در ادامه به برخی درمانهای موجود جهت برطرف کردن این دردها خواهیم پرداخت.
انجام تمرینات کششی و ورزشی
پس از زایمان اکثر پزشکان توصیه مینمایند که مادران انجام تمرینات کششی و سبک را زیر نظر یک فیزیوتراپ شروع نمایند تا بتوانند هم به اندام ایده آل پیش از زایمان دست پیدا نمایند و هم وضعیت تعادل و سلامت جسمانی خود را بهبود ببخشند. ورزشهایی مانند یوگا، حرکات کششی و پیاده روی در هفتههای اول پس از زایمان کاملاً بی خطر میباشند. پس از اینکه از لحاظ جسمانی سلامت خود را بازیافتید میتوانید تمرینات ورزشی جهت تقویت عضلات شکم و پشت خود را شروع نمائید. در کنار انجام این تمرینات سعی نمائید در هنگام نشستن، ایستادن و یا شیردادن نوزاد قوز نکنید.
بیشتر بخوانید:
درد استخوان و مفاصل در دوران بارداری
پرهیز از انجام فعالیتهای سنگین
پس از زایمان به دلیل فشاری که در دوران بارداری بر مهرههای کمر شما وارد آمده لازم است تا چند ماه استراحت کافی داشته باشید، از بلند کردن اجسام سنگین خودداری نمائید، فعالیتهای سنگین که ممکن است کمر شما را تحریک نماید متوقف نمائید، در هنگام بلند کردن نوزاد کمر خود را خم نکنید، به جای خم کردن کمر، زانوهای خود را خم نمائید، همچنین در هنگام شیر دادن به نوزاد کمر خود را صاف نگه دارید و در حالتی قرار بگیرید که کمترین فشار و آسیب به کمر شما وارد شود.
جهت بازگشت به فعالیتهایی که پیش از بارداری انجام میدادید چند ماه به خودتان فرصت دهید و زمانی که به طور کامل احساس بهبودی داشتید میتوانید فعالیتهای قبل از بارداری خود را از سر بگیرید.
استفاده از تکنیکهای تمدد اعصاب
یکی از دلایل دردهای جسمانی، استرس و اضطراب میباشد، با استفاده از تکنیکهای تمدد اعصاب و مدیتیشن سعی کنید آرامش خود را بازیابی نمائید. گاهی اوقات حتی یک وان آب گرم نیز میتواند در آرامش اعصاب و کاهش کمردرد تاثیرات مثبتی داشته باشد.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی به صورت منظم پس از زایمان میتواند در کاهش تمام دردهای جسمانی پس از زایمان مفید واقع شود، ماساژ درمانی همچنین منجر به آرامش اعصاب میشود و به شما نیرویی مضاعف جهت مراقبت از نوزاد را ارائه میکند.
استفاده از داروهای مسکن
جهت کاهش اسپاسم عضلانی میتوانید از برخی داروهای مسکن استفاده نمائید اما اگر به نوزاد خود شیر میدهید پیش از مصرف هر نوع دارویی ابتدا از پزشک خود در مورد تاثیرات دارو در شیر اطلاعات لازم را کسب نمائید. به طور کلی مصرف استامینوفن و ایبوپروفن در طی دوران شیردهی مشکلی ایجاد نمینماید اما مصرف سایر داروها باید با تجویز پزشک انجام شود.
مداخلات پزشکی جهت تسکین کمردرد پس از زایمان
کمردرد پس از زایمان یک مشکل رایج میباشد که اکثر مادران ان را تجربه مینمایند. این کمردرد طی چند ماه و با انواع روشهای درمان خانگی برطرف میشود اما در صورتی که میزان کمردرد شما شدید بود و هیچ نشانهای از بهبود را حس نکرید زمان مراجعه به پزشک فرا رسیده است.
همچنین در صورتی که همراه با کمردرد علائم زیر را داشتید باید حتما به پزشک مراجعه نمائید:
- کمردرد غیر قابل تحمل که روز به روز شدیدتر میشود
- تب
- بی حس شدن ناحیه تناسلی یا کشاله ران
- عدم کنترل روده و مثانه
- از دست دادن توانایی حرکت در یک یا هر دو پا
- احساس ضعف و عدم هماهنگی بین اعضاء بدن
درمان هایی که جهت کمردردهای شدید پس از زایمان توسط پزشک تجویز میشوند عبارتند از:
- تزریق استروئید اپیدورال
- تزریق مفصلی
- فرسایش با فرکانس رادیویی
- تمرینات فیزیوتراپی