تهران، سعادت آباد ، بین چهارراه سرو و میدان کتاب ، روبروی بانک صادرات ، جنب سیسمونی بهشت کودکان ، پلاک ۱۲۱ طبقه ۲

دیسک کمر در بارداری

حتما تا به حال درباره کمر درد شدید خانم ها در دوران بارداری شنیده اید و می دانید که اکثر قریب به اتفاق این خانم ها از کمردرد و دردهای شدیدی که در ستون فقرات خود احساس می کنند گله و شکایت دارند. این عارضه را در اصطلاح دیسک کمر در دوران بارداری می نامند و بیشتر اوقات تا زمان زایمان با زن حامله می ماند ولی بعد از وضع حمل و به دنیا آمدن نوزاد درد از بین رفته و مادر دیگر دردی را در کمر خود احساس نمی نماید. اما همیشه این طور نیست و ممکن است مادری که دچار دیسک کمر در بارداری شده است بعد از زایمان و به دنیا آوردن فرزند خود این عارضه همچنان با او مانده و تا سال های متمادی نیز همچنان ادامه داشته باشد.

دلایل ایجاد دیسک کمر در بارداری

دلیل اصلی ایجاد دیسک کمر در بارداری حمل وزن بالا در شکم مادر است. در ماه های پایانی دوره حاملگی جنین به قسمت پایین شکم مادر تغییر جهت میدهد این امر سبب وارد شدن فشار بیش از اندازه به ستون فقرات و مفصل ها می شود که نتیجه آن ایجاد دیسک کمر در بارداری است.

دلیل دیگری که سبب ایجاد دیسک کمر در بارداری می شود تغییر هورمون های مادر است. بله درست شنیدید،

 تغییرات هورمونی در زنان باردار موجب شل و ضعیف شدن  رباط ها می شود  بنابراین فشار زیادی به ستون فقرات وارد شده و دیسک کمر بارداری حادث می شود.

نامتناسب بودن اندام و اضافه وزن و چاقی در ناحیه شکم از دیگر دلایل ایجاد دیسک کمر در بارداری به حساب می آیند.

از دیگر دلایل ایجاد دیسک کمر در بارداری وجود سیاتیک و درد های ناشی از آن در ستون فقرات خانم ها پیش از بارداری است. وجود این عارضه هر چند خفیف در دوران پیش از حاملگی  سبب می شود تا در دوران بارداری به دلیل تحمل وزن و فشار مضاعف تبدیل به دیسک کمر بارداری شود. لازم به ذکر است که این حالت به ندرت و در درصد بسیار پایینی  در خانم ها حامله بروز می کند اما به هر حال یکی از دلایل ایجاد دیسک کمر در بارداری محسوب می شود.

درمان دیسک کمر در بارداری

استفاده از برخی تمرینات ورزش و همچنین بستن کمربندهای مخصوص بهترین نوع درمان برای دیسک کمر در بارداری بشمار می آیند.

مراجعه به پزشک و مصرف مسکن هایی مانند پاراستامول از دیگر راه های درمان این عارضه در دوران بارداری می باشد.

به طور کلی بهترین و قطعی ترین راه برای درمان دیسک کمر در بارداری انجام عمل جراحی است که با صلاحدید پزشک  زمان آن مشخص می شود.

دیسک کمر در بارداری

چگونگی مراقبت از کمر و جلوگیری از دیسک کمر در بارداری

پرهیز از انجام برخی فعالیت ها و با به وجود آوردن تغییراتی در شیوه زندگی می توان تا حد زیادی از کمر و ستون فقرات خود در برابر بروز دیسک کمر در بارداری مراقبت نمود. مراقبت های دوران بارداری بسیار متنوع و مهم هستند که مهمترین آن ها عبارتند از:

۱:  نگه داشتن بدن در حالتی مطلوب، نگه داشتن کل بدن در حالتی متقارن، صاف نشستن، کمر خود را صاف کردن و لگن را در زیر خود جمع کردن، وزن کل بدن را روی هر دو پا تقسیم کردن و پرهیز از ایستادن های طولانی از جمله کارهایی هستند که می توان برای نگه داشتن بدن در یک حالت نرمال و مطلوب کمک کننده باشند.

۲: خودداری از انجام فعالیت های مضری که به کمر آسیب وارد می کنند، کارهایی همچون بالا رفتن از پلکان، بالا رفتن از پله، پیاده روی بر روی سطوح ناهموار از جمله فعالیت های مضر برای کمر خانم های باردار می باشند.

۳: خودداری از بلند کردن جسم سنگین، بلند کردن جسم سنگین مضر ترین کاری است که یک خانم باردار ممکن است انجام دهد زیرا این کار لطمات زیادی به کمر او وارد می نماید. خانم حامله ای که ناچار است جسم سنگینی را بردارد بهتر است زانو های خود را خم کند و پشت خود را صاف نماید سپس اقدام به بلند کردن جسم مورد نظر کند همچنین با نزدیک کردن  جسم به خود هنگام بلند کردن آن می توان از وارد شدن فشار به لگن و ستون فقرات جلوگیری کرد. 

۴: درست خوابیدن و درست بلند شدن از جا،  قرار دادن یک بالشتک میان زانوها بهترین شیوه خوابیدن برای خانم باردار است. خانم حامله برای بلند شدن از جای خود بهتر از زانو هایش را بر روی هم انداخته و با کمک گرفتن از آرنج بدن را به یک طرف چرخانده و روی پاهای خود بایستد.

درمان دیسک کمر در بارداری

 آیا ایجاد دیسک کمر در بارداری ربطی به جنسیت جنین دارد؟

جواب این پرسش را به یک نه خیلی بزرگ می توان داد زیرا بروز عارضه دیسک کمر در بارداری ممکن است برای هر خانم حامله ای روی دهد و ربطی به جنسیت جنین ندارد.

آیا برای دیسک کمر در بارداری باید به پزشک مراجعه کرد؟

دیسک کمر در بارداری با سایر کمر درد های رایج در این دوران متفاوت است بنابراین لازم است به پزشک مراجعه کرده و تا زمان بهبودی کامل از دستورالعمل  های او استفاده کرد.

آیا حاملگی دلیل ایجاد دیسک کمر در بارداری است؟

خیر هرگز حاملگی خود به تنهایی عامل ایجاد دیسک کمر در بارداری نیست. حاملگی و بزرگ شدن نوزاد سبب شدیدتر شدن این عارضه خواهند شد اما به تنهایی عامل ایجاد کننده نمی باشد مگر در موارد خاص مانند مبتلا بودن مادر به پوکی استخوان.

آیا دیسک کمر در بارداری خطرناک است؟

خانم هایی که به دیسک کمر در بارداری مبتلا شده اند باید به پزشک مراجعه نمایند تا درصد ابتلای آنان از لحاظ شدید و خفیف بودن مشخص شود. معمولا دیسک کمر از نوع خفیف و متوسط آن هیچ گونه خطری برای مادر و جنین به دنبال نداشته و با انجام چند توصیه مراقبتی بهبود خواهند یافت. تنها در حالت شدید ابتلا ممکن است ناراحتی ها و دردهای غیر قابل تحملی برای مادر به وجود بیایند که بهترین راه جراحی به روش های مختلف است.

چه اقداماتی سبب کاهش دردهای ناشی از دیسک کمر در بارداری می شوند؟

معمولا جهت کم کردن دردهای ناشی از دیسک کمر در بارداری می توان از ماساژ درمانی، استحمام با آب گرم، بالا نگه داشتن پاها، انجام برخی حرکات آهسته و نرم ورزشی، استفاده از توپ تنیس جهت ماساژ نواحی دردناک و استفاده از طب سوزنی کمک گرفت.

برای معاینه و دریافت بهترین نتیجه حتما به بهترین جراح دیسک کمر مراجعه کنید. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید.

dr-2

دکتر اشکان خاجو

دارای بورد فوق تخصصی جراحی مغز و اعصاب مدیر گروه بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان امیرالمومنین ( وابسته به دانشگاه آزاد) استادیار جراحی مغز و اعصاب بیمارستان بوعلی ( وابسته به دانشگاه آزاد) پژوهشگر بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان فیروزگر 6 سال سابقه کاری در بیمارستان خاتم االنبیا و انجام بیش از 5000 عمل جراحی موفق ستون فقرات 1396-1391

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *