برای تشخیص دیسک گردن ابتدا باید تعریف دقیق آن را بدانیم. دیسک گردن بین مهره ها در قسمت فوقانی پشت و گردن قرار دارد. علائم دیسک گردن زمانی ایجاد می شود که ماده ژلاتینی دیسک داخلی پاره شود و از طریق دیواره دیسک گردن بیرون بیاید.
چرا به دیسک گردن دچار می شویم؟
دیسک گردن در اثر فشار بیش از حد بر روی گردن و ستون فقرات ایجاد می شود. این فشار شامل بلند کردن وسایل سنگین یا سایر حرکات آسیب رسان می باشد. هنگامی که دیسک آسیب دیده به کانال نخاعی یا ریشه های عصبی فشار می آورد، درد و سایر علائم ایجاد می شود.
علائم دیسک گردن چیست؟
برخی از حرکات گردن می تواند درد را تشدید کند. علائم دیسک گردن اغلب شبیه سایر اختلالات مانند سندرم تونل کارپال، مشکلات روتاتور کاف و نقرس است.
در برخی از بیماران، دیسک گردن می تواند باعث فشرده شدن طناب نخاعی شود یعنی مواد دیسک به طناب نخاعی فشار می آورد. این وضعیت بسیار خطرناک است و ممکن است به یک درمان اورژانسی نیاز داشته باشد. علائم فشرده سازی نخاع شامل راه رفتن نامتناسب و احساس سوزن سوزن شدن در پایین تنه و پاها می باشد.
دیسک گردن در بیماران چگونه دیده می شود؟
دیسک گردن معمولا در افراد 30 تا 50 ساله دیده می شود. گاهی در بیماران 80 ساله نیز دیده می شود، اما این نادر است، زیرا پیری باعث خشک شدن دیسک شده و از پارگی آن جلوگیری می کند.
تشخیص دیسک گردن
جراح ستون فقرات، سابقه پزشکی و علائم شما را در نظر گرفته و یک معاینه کلی انجام می دهد. در طی این معاینه پزشک محدودیت های حرکتی در ستون فقرات، مشکلات تعادلی و علائم درد و همچنین هرگونه از دست دادن رفلکس اندام ها و عضلات را بررسی می کند. ضعف، از دست دادن حس اندام ها یا رفلکس های غیر طبیعی که ممکن است نشان دهنده درگیری نخاع باشد برای تشخیص دیسک گردن مورد توجه پزشک قرار می گیرد.
پس از معاینه کلی بدن، پزشک میتواند از انواع آزمایش ها برای بررسی دقیقتر استفاده کند. این آزمایش ها شامل عکس برداری با اشعه ایکس، ام آر آی، سیتی اسکن، سیتی میلوگرام یا اسکن استخوان می باشد.
هنگامی که افراد به دیسک گردن دچار می شوند، مواد داخلی نرم و پروتئین های نخاع شروع به نشت کردن به لایه بیرونی محافظ و ستون فقرات می کنند. دیسک گردن معمولاً با التهاب و فشرده شدن ریشه های عصبی مجاور باعث درد شدید و ناگهانی در گردن و یا بازو می شود.
برخی از علائم و نشانه های رایج دیسک گردن عبارتند از:
درد رادیکولار: این درد میتواند از گردن به شانه، بازو، دست ها و انگشتان سرایت کند. گاهی اوقات ممکن است این درد احساسی شبیه به گرما در اعضای بدن داشته باشد.
این علائم در موقعیت های مختلف یا فعالیت های خاص بدتر می شود. درد دیسک گردن در طول فعالیت هایی مانند ورزش یا بلند کردن وزنه سنگین، تشدید میشود. این فعالیت ها درد را در اندام های بدن شدید تر میکند. چرخش های سر و گردن مانند چرخش سر به یک طرف یا کج کردن سر به جلو ممکن است درد را تشدید کند.
سفتی و گرفتگی گردن: درد و التهاب ناشی از دیسک گردن ممکن است برخی از حرکات گردن را محدود کرده و دامنه حرکات را کاهش دهد.
علائم دیسک گردن با شیوع کمتر
اگر طناب نخاعی توسط دیسک گردن فشرده یا ملتهب شود، علائم و نشانهها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد، گزگز، بی حسی و ضعف در هر دو دست یا هر دو پا
- مشکل در هماهنگی اندام ها یا راه رفتن
- مشکل در کنترل ادرار و مدفوع
تشخیص دیسک گردن با توجه به علل مربوط به آن
تشخیص دقیق دیسک گردن می تواند به درک مکانیسم های درد کمک کند. همچنین تشخیص دقیق نقش مهمی در دریافت موثرترین درمان ایفا می کند.
علل شایع دیسک گردن عبارتند از:
- تحلیل رفتن دیسک در طول زمان با بالا رفتن سن.
- دیسک به طور طبیعی هیدراته بودن خود را از دست می دهد.
- دیسک انعطاف پذیری و دوام کمتری پیدا می کند.
- ضربه مستقیم به ستون فقرات می تواند باعث دیسک گردن شود.
سایر علل با شیوع کمتر در ابتلا به دیسک گردن شامل اختلالات بافت همبند یا سایر ناهنجاری ها در ستون فقرات است.
تشخیص دیسک گردن برای پزشکان
تشخیص دقیق دیسک گردن معمولاً شامل یک فرآیند 3 مرحلهای است:
تاریخچه پزشکی بیمار، از جمله هر گونه بیماری مزمن، صدمات گذشته، یا سابقه کمردرد یا گردن درد بررسی می شود. اطلاعات در مورد علائم فعلی نیز توسط پزشک بررسی می شود.
معاینه ی جسمی: پزشک دامنه حرکتی گردن و همچنین هرگونه نشانه ای از نقص عصبی در بازوها را بررسی می کند. این نشانه ها شامل مسائل مربوط به رفلکس ها، بی حسی یا ضعف در اندام ها می باشد.
اسکن اندام ها: اسکن اندام ها می تواند نشان دهد که آیا دیسک شروع به صاف شدن کرده یا فراتر از محل طبیعی خود حرکت کرده است. MRI روشی ارجح برای مشاهده دیسک گردن به دلیل نمای با کیفیت آن از بافتهای نرم است.
در بسیاری از موارد، می توان اطلاعات کافی را در تاریخچه بیمار و معاینه فیزیکی برای شروع درمان جمع آوری کرد، بنابراین اسکن اندام ها همیشه انجام نمی شود.
بعد از تشخیص دیسک گردن چه باید کرد؟
جراح بعد از تشخیص دیسک گردن بهترین روش درمانی را به شما پیشنهاد خواهد داد.
درمان دیسک گردن بدون جراحی
تمام درمان های دیسک گردن برای درمان و تسکین درد طراحی شدهاند. بیشتر درد اندام ها که ناشی از دیسک گردن است طی چند هفته تا چند ماه برطرف میشود و معمولاً درد ناشی از دیسک گردن را میتوان با دارو کنترل کرد. هنگامی که درد بهبود یافت، بعید است که عود کند، با این حال ممکن است دوره بهبود ضعف، بی حسی و سوزن سوزن شدن اندام ها طولانی شود.
درمان های مداخله ای برای دیسک گردن شامل موارد زیر است:
فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی
داروهایی مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) برای کاهش تورم و درد و مسکن ها برای تسکین درد
تزریق استروئید اپیدورال برای کمک به کاهش تورم و درمان درد حادی که به باسن یا پایین ساق پا میرسد.
درمان و تشخیص دیسک گردن با جراحی
اگر درد ناشی از دیسک گردن بیش از 6 تا 12 هفته طول بکشد یا اگر درد و ناتوانی در بیمار شدید باشد، جراحی دیسک گردن می تواند یک گزینه معقول باشد. جراحی ستون فقرات با حداقل درد و کمترین عوارض بعد از عمل انجام می شود. میزان موفقیت جراحی ستون فقرات برای دیسک گردن از نظر تسکین درد حدود 95 تا 98 درصد است.
امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. شما میتوانید سوالات و تجربیات خود را در زیر این مطلب با ما به اشتراک بگذارید.